• SPD2
 • SPD3
 • SPD5
 • SPD6

Zorg voor onze kinderen

 • OVERDRACHTSFORMULIER
  Op alle peuterspeelzalen wordt met hetzelfde overdrachtsformulier gewerkt. Dit formulier is in nauwe samenwerking met de leidsters gemaakt voor onze stichting. Daarin wordt er vooral gelet op de ontwikkeling van het kind:
  - zit het lekker in zijn/haar vel
  - speelt het met ander kinderen
  - wat vindt het leuk om te doen
  - gaat alles goed met het kind

  Het zijn voor de leidsters vaste observatie punten in de ontwikkeling van de kinderen. Mochten er onverhoopt zaken zijn die opvallen, dan worden deze tijdig gesignaleerd en besproken. Het formulier wordt twee keer ingevuld door de leidster van uw kind. De eerste keer als uw peuter 3 jaar is geworden. Dan is de peuter ongeveer een half jaar in de groep en heeft de leidster een goed beeld van uw kind op de speelzaal. De tweede keer vult de leidster het in als uw kind 3,9 jaar is. Dan kan zij zien of de ontwikkeling goed verloopt. Na dat de leidster het formulier heeft ingevuld wordt er een gesprek met de ouders gepland. Zo blijft u op de hoogte van de ontwikkelingen van het kind op de peuterspeelzaal. Het overdrachtsformulier wordt dan, met uw toestemming, doorgegeven naar de basisschool.

  INTERN BEGELEIDER
  Als de leidsters vragen/zorgen hebben over een peuter, kunnen zij advies vragen bij de intern begeleider. Dit kan gaan over het gedrag, motoriek of algehele ontwikkeling van een peuter. De intern begeleider komt dan voor een observatie op de speelzaal. Zij geeft de leidster dan aanwijzingen over hoe zij met de specifieke vraag van dat kind verder kan. Dit wordt natuurlijk eerst met de ouders besproken. Ook kan er, samen met de ouders, een vervolg traject gestart worden. Dit kan ook het advies zijn om de peuter te plaatsen in de Peuterplusgroep.

  PEUTERPLUSGROEP In deze groep wordt volgens een vast dagritme gewerkt. Doordat de groep veel kleiner is (max. 7 peuters) kan de leidster veel meer gerichte aandacht geven aan de kinderen. Voor elk kind wordt het peutervolgmodel ingevuld en een plan gemaakt. Door deze twee instrumenten kan precies de ontwikkeling van de peuter gevolg worden. De leidster van deze groep werkt nauw samen met de Intern Begeleider. Zij is gespecialiseerd in de peuterontwikkeling. Er wordt gewerkt met spelmateriaal dat is afgestemd op het spelniveau van de peuter. Er is samenwerking met een logopedist (van Cedin) en een kinderfysiotherapeut (van SKREP Kinderfysio) . Meer informatie over SKREP kunt u vinden op hun website: www.skrepkinderfysio.nl . Als het is nodig wordt er overlegd met verschillende instellingen die betrokken zijn bij de zorg van de peuter (bijvoorbeeld het VTO-team en pedagogen). Er zal zeker gekeken worden of een combinatie mogelijk is van een plaats op de eigen peuterspeelzaal en de Peuterplusgroep.

  PREVENTIEVE LOGOPEDIE
  Twee keer per schooljaar komt de preventief logopediste langs op alle peuterspeelzaal Zij screent de kinderen van 3 jaar, die door de leidster aangemeld worden. Niet alle kinderen worden dus automatisch gezien door de logopediste. Het gaat hierbij om zorgen over de taalontwikkeling of kinderen die veel duimen of kwijlen. Dat kan allemaal van invloed zijn op de taal- spraakontwikkeling. Ook dit gaat weer in overleg met u als ouders. De mogelijkheid bestaat om als ouder aanwezig te zijn bij de screening en gelijk een gesprek te hebben met de logopediste.

Meer...

 

Contact

Stichting Peuterspeelzalen
Dongeradeel

Altenastreek 66
9101 BA Dokkum

0519 - 222 765
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Zoeken

Inloggen