• SPD2
 • SPD3
 • SPD5
 • SPD6

Wat is een peuterspeelzaal?

 • De peuterspeelzaal is een algemeen toegankelijke voorschoolse educatieve voorziening. Op de peuterspeelzaal kunnen kinderen in de leeftijd van 2 / 2½ tot 4 jaar twee dagdelen per week komen spelen. Hierdoor komt de peuter in contact met leeftijdgenootjes. Het kind kan kennis maken met verschillende soorten materiaal die voor zijn/haar ontwikkeling van belang zijn. Spelenderwijs leert het kind delen en omgaan met andere kinderen. Door samen te plakken, kleien, verven, boekjes te bekijken, tafel- en kringspelletjes te spelen, ervaren de peuters hoe het is om iets in groepsverband te doen. De leidster werkt volgens een vaste dagindeling en programma. Het pedagogisch beleidsplan is daarbij een leidraad. Het pedagogisch beleidsplan ligt voor ouders ter inzage op de peuterzaal. Veiligheid en geborgenheid, sfeer en gezelligheid zijn belangrijke basisvoorwaarden op de peuterspeelzaal. Het kind "hoeft nog niet", de peuter mag zich in alle vrijheid - al spelend - ontwikkelen.

  De taken van de peuterspeelzaal zijn:

  1. Ontwikkelingsstimulering : het stimuleren van alle ontwikkelingsgebieden zoals; de motorische, sociaal-emotionele, en de cognitieve ontwikkeling. 

  2. Volgen en signaleren : de peuter wordt in zijn/haar ontwikkeling en welbevinden gevolgd. Deze informatie wordt vastgelegd in het overdrachtsformulier. Wanneer een leidster zorgen/vragen heeft over de ontwikkeling kan de internbegeleider en/of de logopediste ingeschakeld worden. Dit gaat altijd in overleg met u als ouder. 

  3. Vormgeven aan de doorgaande ontwikkelingslijn: overleg en afstemming tussen ouders en leidsters, overleg en afstemming tussen leidsters en voorzieningen die zich richten op dezelfde leeftijdsfase, b.v. het consultatiebureau, en het overdrachtsformulier tussen peuterspeelzaal en de basisschool)

Meer...

 

Contact

Stichting Peuterspeelzalen
Dongeradeel

Altenastreek 66
9101 BA Dokkum

0519 - 222 765
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Zoeken

Inloggen